شهرستان قیروکارزین استان فارس بزرگترین تولید کننده لیموشیرین و لیمو ترش در کشور و جهان شناخته شده است.
هر چه به جنوب استان پیش می رویم درختان و باغات مرکبات بیشتری را مشاهده می کنیم .استان فارس با بیش از یک ملیون تن مرکبات شامل لیموشیرین، پرتقال، لیمو ترش، لیمو خارگی،نارنگی، ترنج و نارنج رتبه دوم در کشور را به خود اختصاص داده است.
برداشت لیمو شیرین در این شهرستان از نیمه دوم مهر ماه آغاز و تا اواخر دیماه ادامه خواهد داشت. ایران بیشترین سرانه مصرف میوه در جهان را دارد که نتیجه تلاش باغداران و کشاورزان ایرانی بوده است.
مهدی نعیمی مسئول روابط عمومی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان قیروکارزین رتبه استان فارس در تولید مرکبات را در کشور دوم دانست و گفت:استان فارس رتبه دوم مرکبات و رتبه اول تولید لیمو شیرین را دارد که شانزده هزار و 92 هکتار در سطح استان و شش هزار و 572 هکتار در شهرستان قیر و کارزین با بیشترین تولید در استان و کشور، سطح زیر کشت این میوه پاییزه است .
مسئول روابط عمومی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان قیروکارزین ادامه داد : تولید لیمو شیرین استان در سال گذشته چهار صد و 96 هزار تن و در شهرستان قیر و کارزین 272 هزار تن بوده و پیش بینی امسال هم با کمی افزایش مانند پارسال است.
او با بیان اهداف جهاد کشاورزی برای توسعه و تولیدات مرکبات گفت : با استفاده از ابزار های مدیریتی به منظور افزایش میزان تولید در واحد سطح و ترویج فن آوری های نوین ارقام جدید و مقاوم در دستور کار جهاد کشاورزی برای سال های آتی قرار دارد.
نعیمی اضافه کرد: با کاشت سالانه درخت می توان به اشتغال زایی و اقتصاد باغداران و خانوادها کمک زیادی کرد به طوری که هر ساله با شروع فصل برداشت بیش از 50 درصد نیروی کار از بانوان تشکیل می شود .هر چند امکان فراوری لیموشیرین و وجود صنایع تبدیلی از معدود محصولاتی است که ارزش افزوده چندانی ندارد اما توانسته معیشت مردم را نسبت به دیگر مناطق در شرایط مناسب تری قرار دهد اما تا شرایط ایده آل هنوز فاصله زیادی داریم .
تلاش باغداران در رونق اقتصاد خانواده
پاسالاری یکی از باغداران و تولید کنندگان برتر لیمو شیرین گفت : در ابتدا با هزار اصله درخت شروع و در حال حاضر بیش از 6 هزار اصله در هر 50 هکتار داریم که موفق به بسته بندی و ارسال میوه با برند خود شده ایم .پاسالاری برداشت از هر درخت را با توجه به سن درخت دانست و افزود: حداکثر از هر درخت می توان هزار و 200 کیلوگرم برداشت کرد و با تولید 160 تن در هکتار و سالانه بالغ بر سه هزار تن، تولید کننده برتر لیمو شیرین در شهرستان قیر و کارزین هستیم.
او اشتغال زایی را یکی از اهداف خود دانست و ادامه داد: در ابتدای کار با ده نفر شروع و در حال حاضر برای بیش از 70 نفر به صورت مستقیم که بانوان سهم بالایی مخصوصا در فصل برداشت را دارند اشتغال ایجاد کنم . همچنین می توان با توسعه صنایع تبدیلی و افزایش تولید، اشتغالزایی هر چه بیشتر را شاهد بود.
پاسالاری بالاترین صادرات لیموشیرین را از شهرستان قیر و کارزین دانست و بیان کرد : صادرات داخلی از این شهرستان بیشتر به تهران، رشت، بوکان، اراک، اصفهان، مشهد و صادرات خارجی به ترکیه، انگلیس،افغانستان، عراق و کشورهای حوزه خلیج فارس انجام می شود.
پاسالاری تنها مشکل در تولید این میوه پرخاصیت را کمبود آب عنوان کرد و افزود: محدودیت منابع آبی موجب شده که بیشتر بر افزایش تولید در واحد سطح تمرکز و در حوزه صنایع وارد شویم اما اگر این مشکل حل شود هم تولید و هم اشتغالزایی فراوانی خواهیم داشت.
اشتغال در فصل طلایی با میوه ای طلایی
جباری کارشناس مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی استان فارس با بیان مشکلات پس از تولید گفت:با توجه به این که شش هزارو 370 نفر در تولید لیموشیرین به صورت مستقیم نقش به سزایی دارند می توان اشتغال زایی را پس از تولید یعنی بازاریابی و صنایع فراوری افزایش داد. کارشناس مدیریت باغبانی استان فارس افزود: جهاد کشاورزی برای هر چه بهتر شدن صادرات لیموشیرین به کشور های مختلف جلسات و جشنواره هایی در سطح کشور برگزار تا بتواند محصول را معرفی کند از جمله مذاکراتی که با هیت های چینی داشته ایم تا بتوانیم محصول را به جهان معرفی و یک بازاریابی قوی داشته باشیم که در این راستا اشتغال زایی زیادی را به دست خواهیم آورد.
قیر و کارزین ، جهرم، داراب، فسا از جمله شهرستانهای تولید مرکبات در استان فارس هستند.
امروزه برای تولید اقتصاد و برون رفت از چالش ها و اشتغالزایی هر چه بیشتر باید از شرکت های دانش بنیان در به کار گیری دانش نوین در تولید کاشت و برداشت و بازاریابی قوی در جهان کمک گرفت.
با ایجاد جشنواره ها در کل کشور با معرفی جایگاه شهرستانها و تعاملات و هم فکری می توان در جهت تقویت تولید، اشتغال و سرمایه گذاری گامهای بزرگی برداشت.در سالهای اخیر به دلیل کمبود بارندگی کشاورزان جنوب کشور از جمله استان فارس در کشت مرکبات با آبیاری قطره ای به جای کشت نخل تشویق شده اند اگر چه مرکبات زحمت بیشتر و عمر کمتری دارد اما از لحاظ اقتصادی و اشتغالزایی سهم بیشتری نسیب باغداران می شود .